Moj internet dnevnik
ljekovito-bilje
Blog
ponedjeljak, ožujak 3, 2014
Zanima vas kako se riješiti mnogih zdravstvenih probleme biljem.... pridružite se mojoj grupi  

 

https://www.facebook.com/groups/209977152535522/member_suggestion/

ljekovito-bilje @ 09:18 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 7, 2013

Pelin

 

     Autor: I. D.

 

Pelin - prijatelj probave i ubojica parazita




 

Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakteristična mirisa i neugodno gorka okusa. 

Legenda glasi da je božica Artemida darovala pelin ženama za olakšavanje poroda te je tako i dobio latinsko ime - Artemisia absynthium.

Njegova upotreba bilježi se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji.

Hipokrat ga je prepisivao kod bolova, amnezije i reumatizma.



Pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje.

U 18. stoljeću pelin je bio omražen kod vlasti, jer su ga mnogi zloupotrebljavali za drogiranje.

Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ta svojstva.

Danas je takva prava verzija apsinta zabranjena u mnogim zemljama zbog štetnog opojnog učinka.

Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i slovi kao najjači prirodan lijek ikad poznat, a posebno je učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.


Ubojica parazita


Prema doktorici Huldi Clark, autorici mnogih knjiga i izumiteljici zappera i antiparazitnog programa, paraziti su među glavnim uzročnicima mnogih bolesti.

Pelin je jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje.

Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca.

Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima.

Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.


Najbolji lijek za probavu


Pelin je jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči.

Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju.

Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu.

Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu.

Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest.

Ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost.

Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti.

Ženama se preporučuje za poticanje i regulaciju menstruacije.

U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tijekom deset tjedana davana je terapija s pelinom umjesto steroida.

Primijećeno je da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.


Ljekovito djelovanje pelina:

  • tjera i uništava parazite
  • sprečava rast štetnih mikroorganizama
  • olakšava grčeve
  • odstranjuje plinove i kronični zatvor
  • poboljšava probavu i apetit
  • pomaže stvaranju žuči
  • poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
  • liječi trovanja
  • stimulira menstrualni ciklus
  • suzbija visoku temperaturu
  • okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
  • ubrzava rad organizma
  • potpomaže mršavljenju
  • olakšava porod



Upotreba pelina


Pelin berite između srpnja i kolovoza prije cvjetanja. Upotrebljavajte korijen i list. Koristite ga svježeg ili sušenog u hladu.

Od pelina možete pripremiti prah, vino, rakiju, tinkturu i ekstrakt.

Uzimajte ga u strogo propisanim dozama. S obzirom na to da je iznimno gorak, možete ga miješati s medom ili sokom ili ga popiti u kapsuli.


Čaj od pelina

Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.

Pijte do tri šalice dnevno, maksimalno tjedan dana.

Ljekovito vino/pivo od pelina

Ostavite pola šake pelina da odleži u litri bijeloga vina ili piva dva tjedna, a zatim procijedite.

Uzimajte jednu malu čašicu tri do četiri dana zaredom za poticanje apetita, kao digestiv ili natašte protiv glista.

Oblozi od pelina

Namočite krpicu u uvarak od pelina i položite na bolno mjesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pomoć kod gripe

Dva puta dnevno pojedite jedan gram praha pelina sa žličicom meda.


Pelin kao prirodan Insekticid


Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika.

Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.

Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Važno je znati

Zabranjeno je koristiti pelin tijekom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutarnjim organima.

ljekovito-bilje @ 18:15 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 6, 2013
Ljekovita svojstva kestena




 

Pomislite li na jesen, zasigurno će vam pasti na pamet kuhani ili pečeni kesteni!

A tek razne poslastice od kestena, koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela – od poznate kestenove rolade, juhe od kestena, kreme od kestena pa nadalje.

Kesten, pogotovo divlji, često je ukras u gradskim parkovima i drvoredima.

U šumi će se naći u društvu s hrastom i grabom.

Dugovječan je, te su poznata stabla kestena stara i preko 500 godina.

Dok je kesten bio omiljena hrana starim Rimljanima, Grci su prepoznali i njegova ljekovita svojstva.


Ljekovita svojstva kestena


Dvije su vrste kestena - pitomi kesten (Castanea sativa) i divlji kesten (Aesculus hippocastanum).

Pitomi kesten je taj koji je jestiv i koji uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet. Teško su probavljivi ali zato daju puno energije.

Zbog njihove hranjivosti su ih stari narodi koristili za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena rabili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva.

Divlji kesten se koristio kao hrana za stoku, ponajviše za konje, pa otuda i njegov drugi naziv – konjski kesten.

Poznato je da je rimski car Cezar dao spaliti šume kestena na područjima koje je osvajao da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu.

Izuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve skupine vitamina B.

Plodovi se koriste u prehrani na razne načine – kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno te u mnogim slatkim i slanim jelima.

Listovi kestena se koriste za čaj. Sadrže čak 95% tanina te razne esencijalne smole i vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja.

U kombinaciji s majčinom dušicom kesten liječi probleme s dišnim sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje.

Med od kestena je vrlo hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru te pridonosi boljoj cirkulaciji krvi.

Divlji kesten najčešće se primjenjuje u liječenju problema s venama, artritisom i reumom.

Djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Poznata je i tinktura kestena koja se koristi za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, kod bolova u kostima, zglobovima i leđima.

Cvjetovi se koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija.

Od pupova se rade poznate Bachove kapi koje pomažu kod učenja i koncentracije.

Prema starom vjerovanju imat ćete dobro zdravlje ako pronađete 3 sjemenke u plodu divljeg kestena.


Recepti


Tinktura od cvjetova kestena

Napunite bocu svježim cvjetovima divljeg kestena i prelijte rakijom.

Ostavite na toplom mjestu 4 tjedana. Procijedite. S tinkturom masirajte bolno mjesto nekoliko puta dnevno.

Ova tinktura je odličan lijek za reumu, giht i bolne živce.


Čaj od plodova kestena

1 žlicu samljevene kore i plodove kestena prelijte s 1 šalicom kipuće vode.

Ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procijedite.

Pijte 1-2 šalice čaja dnevno.

Ovaj je čaj djelotvoran kod povećane prostate, proširenih vena, kroničnog proljeva i unutarnjih krvarenja.


Uzgoj kestena


Kesten je rasprostranjen najviše po južnoj Europi i Sredozemlju jer mu pogoduje umjerena klima zbog kasnijeg cvata i dozrijevanja plodova.

Ako želite posaditi kesten, važno je znati da ga treba saditi u paru jer drvo često razvija cvjetove samo jednog spola. Da bi došlo do oprašivanja i pojave plodova, potrebno je prisustvo muškog i ženskog cvijeta.

Zanimljivo je da kesteni cvjetaju vrlo kasno, tek početkom lipnja i idealna su prehrana za pčele, jer im je to jedini izvor peluda i nektara u to vrijeme.

Nakon što se opraše muški i ženski cvjetovi, razvija se plod, obložen dobro nam poznatom bodljikavom korom, koji dozrijeva tek u rujnu ili listopadu.

Kesten je otporan na mraz i na niske temperature, i do -17 stupnjeva Celzija.


Autori: M. B. i P. Š.

ljekovito-bilje @ 22:48 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 5, 2013
 

Jantar – zlato sjevera

 

 

Kristali se sve više koriste u prevenciji i liječenju zdravstvenih tegoba.

Jedan od najpoznatijih kristala, čak i među osobama koje odbijaju pridati važnost kristalima, svakako je jantar.

Jantar službeno nije  kristal, već smola izumrlog crnogoričnog drveća, stara preko 50 milijuna godina, koja se stvrdnula i fosilizirala.

No, smatra se da ima slično djelovanje kao i pravi kristali.

Zbog zlatno-smeđe ili žute boje zovu ga "zlato sjevera", ali ima ih narančastih, crvenih i bijelih.

Upravo se crveni jantar koji se može pronaći u Meksiku, smatra najljepšim i najskupljim.


Novac, talisman i lijek


Jantar je ljudima poznat još od prapovijesnog doba.

U kameno doba služio je kao sredstvo plaćanja, a još od antike se koristi kao lijek protiv glavobolje i zubobolje, ali i talisman protiv zlih sila.

Oduvijek je cijenjen kao moćan iscjelitelj i pročišćivač organizma te je imao ugled da jača imunološki sustav, smanjuje upale i pomaže pri zacjeljivanju rana.

Rimljani su vjerovali da jantar štiti tijelo od ozljeda, te su ga mnogi gladijatori nosili prilikom borbi.


Preventivna i terapijska svojstva


Jantar se danas koristi kao preventiva kod mnogih bolesti koje nas svakodnevno pogađaju, ali i kao učinkovit lijek.

Baš kao i kod tradicionalne medicine – na neke osobe kristali odmah pozitivno djeluju, dok drugi tek kasnije osjete njihov ljekovit učinak.

Jantar možete nositi u ogrlici, narukvici, na remenu oko pojasa, u džepu ili ispod zavoja na koži.

Kristaloterapeuti predlažu prislanjanje jantara na kožu radi liječenja bolnog dijela tijela.

Primjerice, boli li vas neki zglob, omotajte ga zavojem, a ispod zavoja na bolno mjesto postavite jantar.

Baltički jantar je poznati lijek protiv bolnog izbijanja zubi kod djece. Koristi se u obliku ogrlice koja se nosi tako da dotiče kožu djeteta.

Ženama koje žele zatrudnjeti, preporučuje se nositi jantar obješen s remena ili u džepu.
 

Blagodati jantara

  • Pozitivno utječe na rad endokrinog sustava te normalizira lučenje hormona.
  • Stimulira rad štitne žlijezde, ubrzava metabolizam, pospješuje probavu i uklanja želučane probleme. 
  • Ublažava probleme s bubrezima, mokraćnim mjehurom i jetrom. Olakšava mokrenje i eliminaciju tekućine.
  • Ima antibakterijska i antivirusna svojstva pa pomaže kod zaraznih bolesti dišnih puteva, kao i kod astme. 
  • Daje odlične rezultate kod reumatskih bolesti, bolova u zglobovima i raznih kožnih tegoba. Smanjuje upalu i ubrzava zacjeljivanje rana.
  • Posjeduje analgetička svojstva. Jantar u ogrlici ublažava bol kod djece prilikom rasta zubi. Jantarovo ulje pri masaži prodire kroz kožu i ublažava mišićnu bol, a ženama olakšava menstrualne grčeve.
  • Potiče pozitivno stanje uma pa se često preporučuje ljudima koji pate od depresije ili anksioznosti. U kineskoj se medicini jantarov prah rabi protiv epilepsije.
  • Privlači ljubav u život te služi kao kamen za sreću i zaštitu.
 

Kako se brinuti za jantar


Jantar, kao i druge kristale, valja redovito održavati postupcima pražnjenja, čišćenja i punjenja.

Redovito čišćenje, pražnjenje i punjenje kristala pokreće njegovu energiju i dovodi je do pune snage.

Budući da jantar upija bol i negativnu energiju, potrebno ga je često čistiti, a potom opet napuniti ljekovitom energijom.
 
Čišćenje mora trajati veoma kratko – najbolje pod mlazom mlake vode.

Možete ga prati i nekim blagim sredstvima, a obrišite ga s običnom pamučnom tkaninom.

Ako je vaš jantar izgubio sjaj, samo ga malo protrljajte maslinovim uljem.


Naučite puniti kristale


Prije svakog punjenja vrlo je važno proučiti uputstvo kako se odabrani kristal puni. Toplina i svjetlost sunca ne odgovaraju svim kristalima, već samo onima s prilagođenom strukturom.

Takvim je kristalima potrebno oko dva do tri sata da bi se potpuno energetski napunili na suncu.

Jantar je veoma osjetljiv i ne podnosi direktne sunčeve zrake, tako da ga treba puniti na dnevnom svjetlu u hladu, ili još bolje - ujutro i predvečer kad sunce nije jako.

Važno je izbjegavati punjenje u podne, kad zrake sunca padaju okomito na tlo. 

Postoji i grupa kristala koji su još osjetljiviji od jantara pa im je za punjenje potrebno najviše 30 minuta. Među njih spadaju granat, azurit i jaspis dalmatinac.

Ako je dan oblačan, valja imati na umu da, bez obzira na oblake, sunce ipak djeluje te se kristali svejedno mogu energetski napuniti.

U slučaju istovremenog punjenja različitih kristala, među njih je poželjno dodati neutralni gorski kristal da ne bi došlo do sudaranja energija.


Kako prepoznati istinski jantar


Nažalost, ponekad se pod imenom „jantar“ prodaju lažni kristali.

No, postoji način na koji se može prepoznati da li je to pravi jantar ili ne. Potrebno je zagrijati tanku iglu i zabosti je u jantar.

Ako je to pravi jantar, osjetit će se miris smole.

Ako ne osjetite taj ili bilo kakav drugi miris, to je staklena krivotvorina, dok miris plastike znači da je vaš jantar obična plastika.


Nalazišta jantara


Najveća nalazišta jantara su na obali Sjevernog i Baltičkog mora. Čak devedeset posto nalazišta jantara danas se nalazi uz istočnu obalu Baltika te se vadi iz mora.

Valovi izbacuju komade na obalu, ali često su potrebni i ronioci koji će izroniti jantar iz mora.

Postoje čak i veliki podzemni rudnici u kojima se traži jantar.

Budući da je jantar drevna smola, često se u njemu pronađu i lišće, cvijeće ili kukci – fosili koji su ostali očuvani u jantaru.

ljekovito-bilje @ 21:31 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 2, 2013

Najbolje iz prirode!Jedite ih i riješit ćete se otrova iz organizma za tili čas

Jedite ih i riješit ćete se otrova iz organizma za tili čas

Uključite u prehranu takozvane čistače i ljekovito bilje što je više moguće. Već nakon pet dana osjetit ćete koristi. Što više ovih namirnica, to bolje!

Rotkvice


Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju probavu. Pola šalice tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu. Možete dodati i umak i dobili ste međuobrok, predlaže Katherine Matutina, savjetnica za zdravu prehranu..



Kurkuma (indijski šafran)


Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka iznimno ljekovita. Nedavno provedene studije potvrdile su antioksidativni i protuupalni učinak u tijelu. Pomaže jetri da se riješi štetnih spojeva. Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih stanica koje se s godinama nakupljaju. Jedna žlica ovog praha je posve dovoljna, tvrdi Ashley Paulson, wellness trenerica i instruktorica joge.



Limun


Mnogi podcjenjuju sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih tvari. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor okus limuna potiče protok žuči i pomaže u probavnom procesu. Kora limuna i limete također djeluju kao antioksidansi i pomažu u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina kako ćete unijeti citruse u liječenje. Iscijedite limun i pomiješajte ga s vodom te popijte. A time možete zaliti primjerice i pečenje.



Foto: thinkstock
 

Korijander


Dva u jedan. Na bolje zdravlje utječe i sjeme i lišće ove biljke. Sjeme regulira probavu i pomaže u održavanju normalne razine kolesterola. Lišće pomaže u detoksikaciji teških metala iz organizma (poput žive i olova). Šaka korijandera u salati ili u predjelu učinit će mnogo za vaše zdravlje.



Kiseli kupus


Ovaj fermentirani kupus ima blagotvornu dozu 'dobrih' bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su osobito važni za zdravlje probavnog trakta.

'Naša su crijeva stanište trilijuna bakterija koje utječu na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crijevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobivanje raka', kaže Paulson. Dodavanje samo pola šalice fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, osigurat će da se crijeva opskrbe probioticima koji reguliraju optimalnu probavu.



Češnjak


Sigurno ste već čuli da češnjak jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova. Jetra je zadužena za neutraliziranje otrova sa sumporom. Dodavanje namirnica bogatih sumporom, poput češnjaka, ubrzat će ovaj proces. Preporuča se dva do tri češnja po obroku. I ne zaboravite gumu za žvakanje.



Foto: Thinkstock
 

Artičoke


Vanjski listovi i 'srce' ove biljke pomažu jetri. U knjizi The Encyclopedia of Healing Foods Michael Murray navodi da artičoke promiču protok žuči i masnoća iz jetre. Uloga žuči je da emulzira masti i prenosi otrove iz jetre u tanko crijevo. Dodajte jednu artičoku u salatu. Možete ih poslužiti i kao prilog glavnom jelu ili predjelo.

Sjemenke lana


Pune su hranjivih tvari i pomažu pri unutarnjem čišćenju organizma. Ova mala sjemenka puna je vlakana, a mnogi se nutricionisti slažu da je jedan od ključnih elemenata koji brani organizam od brojnih bolesti. Sadrži i topiva i netopiva vlakna zbog čega je izvrsna za rad crijeva te smanjuje apsorpciju kolesterola. Dodajte nekoliko žličica lana jutarnjem frapeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama.



Jabuke


Jabuke su zdrava namirnica koju možete konzumirati tijekom cijele godine, a posebno je učinkovita u dijetama za detoksikaciju. 'One su pune vlakana, osobito pektina, koji pomaže u čišćenju probavnog trakta. Pektin pomaže da se riješite svih nagomilanih toksina i ostataka hrane koje niste probavili. Važno je koristiti više vrsta vlakana u dnevnoj prehrani kako bi probava bila što bolja", kaže Matutina.



Cikla


Može se pripremati na žaru, pari ili kuhati. Sadrži biljne pigmente za koje se vjeruje da imaju antioksidativno djelovanje i poboljšavaju rad jetre. Najčešće se konzumira plod. Međutim, lišće je također puno vitamina, minerala i antioksidansa. Razmislite o tome da ga iscijedite umjesto da ga bacite i dobit ćete dodatnu vrijednost za čišćenje organizma. Pola šalice cikle ili jednu šalicu lišća dodajte u prirodni sok ili frape.



Brokula


Mnogi nutricionisti smatraju je jednom od najzdravijih namirnica. Tijekom probave oslobađa nutrijent poznat po čišćenju 'loših' estrogena koji se nakupljaju u tijelu.

'Višak takozvanih loših estrogena, a manjak dobrih može dovesti do većih zdravstvenih problema uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak", kaže Paulson. Dakle, brokulu jedite najmanje jednom dnevno!



Šparoge


Zamislite povrće kao prirodnu tabletu punu prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i slobodnih radikala koji štite jetru od otrova.

'Otpuštaju višak vode i natrija, te su korisne u kratkoročnom prehrambenom režimu čišćenja', kaže Matutina. Pola šalice kuhanih šparoga i ništa ne brinite.



Foto: PIXSELL




Maslačak


Gorkog je okusa, a nekima i teško probavljiv. Ali gorčina je ta koja ima 'protuotrovna' svojstva. 'Općenito govoreći, gorke namirnice su dobre za žučni mjehur i jetru. Maslačak pomaže probavi i žuč puni hranjivim tvarima', kaže Paulson. Pirjajte jednu šalicu lišća maslačka s češnjakom.



Borovnice


Imaju najmanje tri ključna antioksidansa. U knjizi The World’s Healthiest Foods George Mateljan kaže da elaginska kiselina može blokirati metaboličke puteve koji mogu dovesti do raka. Dodajte pola šalice u frape ili uživajte grickajući ih.



Foto: Thinkstock




Korijen čička


Možete ga naći u obliku čaja u trgovinama zdrave prehrane. Tradicionalno, korijen čička se koristi za uklanjanje toksina u krvi i poboljšanje tena. Sadrži i mnoge mikronutrijente, a neki od njih imaju antioksidativna svojstva. Možete dodati pola šalice u juhu ili ga ispecite.

ljekovito-bilje @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, svibanj 31, 2013
Liječenje hipertireoze prirodnim sredstvima

 

 

Protuupalna hrana, vitamin D i izbjegavanje alergena ključ su uravnoteženog rada štitnjače.


Kada se poremete funkcije štitnjače i ona počne lučiti velike količine hormona nastaje stanje zvano hipertireoza.

To stanje obilježavaju ubrzan rad srca, gubitak tjelesne mase, pojačano znojenje, tjeskoba i napetost, umor, drhtanje i pojačani rad probave.

Srećom, danas znamo kako prirodnim putem liječiti ovaj zdravstveni problem i vratiti organizmu ravnotežu i usklađenost.


Što izaziva hipertireozu


Najčešći uzroci hipertireoze su kronično upaljena štitnjača (tireoiditis) i autoimuno stanje pod imenom Gravesova bolest.

I upalni i autoimuni poremećaji javljaju se zbog pretjeranog i nedovoljno usklađenog rada imunološkog sustava.

U razvoju bolesti sudjeluju još i crijevna disbioza, alergeni, stres, loše prehrambene navike, niska razina vitamina D i toksini iz našeg okoliša.

Okolišna opasnost po štitnjaču vreba iz teških metala, pesticida, herbicida, kućanskih plijesni, teflonskih tava, sredstava za čišćenje i osobnu higijenu.


Manjak dobrih bakterija stvara začarani krug


Disbioza je stanje u kojem je balans između patogenih i dobrotvornih mikroorganizama u tijelu narušen. U  današnjem svijetu većina ljudi ima disbiozu, jer s hranom ne unosimo dovoljno dobrih bakterija.

U takvom stanju, u crijevima se nastanjuje prevelik broj štetnih mikroorganizama.

S vremenom, oni oštećuju intestinalni zid, što omogućuje česticama hrane da uđu u krvotok.

Imunološki sustav zatim registrira ove čestice neprobavljene hrane, označuje ih kao strana tijela, a zatim pokreće alergijsku reakciju i upalu u cijelom tijelu.  

U ovom slučaju preporučuje se dugotrajno uzimanje kvalitetnih probiotika i izbjegavanje alergena iz hrane.

Najčešći alergen iz hrane koji trebate izbjegavati je gluten, kojeg ima u pšenici, ječmu, raži, zobi, kamutu i piru.

Mnogi ljudi ne podnose ni proizvode od soje, orašaste plodove i teške bjelančevine.

Ostali uobičajeni alergeni nalaze se u biljkama-ponoćnicama poput patlidžana i rajčice.

I naravno, klonite se i brze, umjetne i prerađene hrane.

Imate li autoimune reakcije ili pojačane upale, obavezno napravite test intolerancije na hranu.

Drugi način je eliminacijska dijeta - izbacujte namirnice iz prehrane jednu po jednu i pratite hoće li vam se stanje popraviti.


Hranom protiv upale


Protuupalna prehrana i životni stil ključni su za potpun oporavak štitnjače.

Protuupalna hrana regulira rad imunološkog sustava te ga sprečava da izazove još veću upalu.

Pomozite vašem imunitetu izbjegavanjem umjetnih i rafiniranih šećera te hrane koja sadrži uobičajene alergene.
   
Unos Omega 3 masnih kiselina  također može pomoći značajno smanjiti upalu u organizmu.

Snažna protuupalna svojstva imaju i proizvodi od kokosa, bobičasto voće i proteini iz sirutke (od krava i koza koje pasu na pašnjacima).

Sirutka od prirodno hranjenih krava i koza bogata je L-glutaminom te uvećava zalihe glutationa u stanicama. To je vrlo važno za oporavak probavnog trakta i za smanjenje upala u tijelu.

Što je češće moguće konzumirajte i kurkumu, đumbir, cimet, ružmarin i origano, jer i oni djeluju protuupalno. 

Patite li od hipertireoze, može vam pomoći i sirovo povrće iz obitelji krstašica.

Brokula, kupus i kelj u sirovom obliku sadrže goitrogen, koji smanjuje pretjeranu proizvodnju hormona štitnjače i normalizira njezin rad.


Opskrbite se vitaminom D


Manjak vitamina D moderna je epidemija. Vitamin D koordinira rad imunološkog sustava i njegovu reakciju na alergene.

To čini tako što tijelu pomaže razlikovati strane i vlastite bjelančevine, čime umanjuje upalne i autoimune reakcije.

Zdrav raspon vitamina D3 je između 60 i 100 ng/ml, što je više od uobičajene preporučene doze od 32 ng/ml.

Doznajte vašu razinu ovog vitamina i povisite je iznad 60 ng/ml.

Provedite svaki dan 20 do 30 minuta na suncu ili koristite dodatke prehrani s 10 000 do 50 000 IJ visoko kvalitetnog vitamina D3 dok ne dosegnete željenu razinu.


Izbjegavajte toksične tvari


Drugi faktori koji drastično utječu na naš imuni sustav i zdravlje štitnjače su toksini iz okoliša.

Mogu biti u obliku teških metala, pesticida, herbicida, kućne plijesni. Mogu se nalaziti u proizvodima za osobnu higijenu i čišćenje, u vodi koju pijete te u vašem posuđu (teflonske tave).

Koliko je to moguće, izbjegavajte izloženost toksičnim tvarima.

Pročišćavajte vodu koju pijete, koristite prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje, a teflonske tave zamijenite drugim manje reaktivnim posuđem.


Rhodiola rosea donosi balans


Još su kineski carevi organizirali ekspedicije u nepristupačne visinske predjele kako bi došli do ove skupocjene biljke za koju se smatralo da produžuje životni vijek.

Svojim aktivnim tvarima rhodiola rosea jača i tonizira organizam, usklađuje njegove funkcije te potiče fizičku izdržljivost.

Rhodiola rosea smanjuje razinu stresa, poboljšava rad adrenalnih žlijezdi i može biti korisna u liječenju bolesti štitnjače uzrokovanih stresom.

ljekovito-bilje @ 11:48 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 22, 2013
Špinat - hrana koja ulijeva snagu

 

 

Nije potrebno dugo opisivati Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje herkulovsku snagu.

U tijeku je sezona špinata što sigurno raduje mnoge od vas, pogotovo ako ga imate u svom vrtu.

Špinat, lat. Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima.

Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka.

Najprije se uzgajao u Perziji, a u 7. stoljeću je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala.

U Europi se počeo uzgajati relativno kasno, tek početkom 11. stoljeća.

Poznata francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok.

To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.

Špinat je  bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost.





Djeluje antioksidativno i antiupalno


Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno.

Dva posebice bitna karotenoida su lutein i zeaksantin, koji su važni za oči. Oni štite njihovo zdravlje te sprječavaju mnoge očne bolesti, posebice makularnu degeneraciju.

Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom.

To je posebice važno za zdravlje krvnih žila, koje su sklone upalnim procesima.


Štiti kosti


Zeleno lisnato povrće poput špinata pomaže tijelu da zadrži adekvatne razine kalcija. Sve žene s osteoporozom trebale bi ga svakodnevno konzumirati.

Kalcij je vitalni nutrijent za žene koje ulaze u menopauzu.

Opadanje razine hormona smanjuje tjelesne zalihe kalcija, rast kostiju i snagu tkiva, što može dovesti do osteoporoze i oštećenja srca.

Jedna šalica kuhanog špinata sadrži šest puta dnevne preporučene količine vitamina K koji je također ključan za zdravlje kostiju.

Kroz djelovanje vitamina K apsorbira se protein osteokalcin koji štiti kosti od lomova.


Čuva od raka


Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata je jedno od najmoćnijih boraca protiv raka, a neke vrste te bolesti pomaže i liječiti.

Najaktivnije tvari u njemu su glikoglicerolipidi, koji kao terapeutski biljni agensi djeluju na stanice raka.

Redovito konzumiranje špinata smanjuje rizik od raka mjehura, jetre, debelog crijeva, pluća, želuca, jajnika, mliječnih žlijezda, dojke i kože te agresivnog raka prostate.

Njegovo antikancerogeno djelovanje potvrđeno je istraživanjima koja pokazuju da špinat štiti zdrave stanice od raka i znatno usporava njegovo širenje.

Osim toga, špinat...

  • potiče probavu i sprečava zatvor
  • pomaže kod mršavljenja
  • normalizira razinu šećera u krvi
  • poboljšava funkciju mozga
  • dobar je lijek za anemiju



Kako uzgojiti špinat


Špinat sijte u redove na razmak oko dvadeset centimetara, a razmak između sjemenki bi trebao biti dva do tri centimetra.

Ako ga posijete u polovici kolovoza, dospjet će od sredine rujna do kraja studenoga.

Špinat koji sijete u polovici listopada moći ćete brati na kraju zime i u rano proljeće, ako je zima blaga.

Čim se snijeg otopi, možete ponovo sijati špinat, koji ćete moći brati u travnju i svibnju.

Špinat najbolje raste u svježim uvjetima, uz temperature 16 - 18 °C. Dobro uspijeva na svijetlom mjestu, ali je bolji u sjeni na vlažnom tlu.

Špinat voli bogato, plodno tlo koje dobro zadržava vlagu. Po potrebi prije sadnje nahranite zemlju organskim gnojivom.

Nikada ne dopustite da se tlo isuši, redovito zalijevajte špinat i prije dolaska suhog vremena.


Špinat u kulinarstvu


Špinat je široko korištena namirnica u kulinarstvu. Od njega se pripremaju salate, umaci, juhe, a izvrstan je dodatak tjesteninama, nadjevima i zdravim smoothiejima.

Najzdravije ga je jesti sirovog i kratko kuhanog. Jednom kuhani špinat više se ne preporučuje zagrijavati.


Zelene palačinke s nadjevom od svježeg sira


Tijesto:

  • pola litre mlijeka
  • 300 g brašna
  • 450 g špinata
  • žličica sode bikarbone
  • žličica soli

Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice kečapa
  • veća crvena paprika
  • sol i papar
  • 1 češanj češnjaka


Priprema:

Izmiješajte tijesto za palačinke, te ga ostavite da stoji pola sata u hladnjaku. Zatim ispecite palačinke.

Nakon što se palačinke ohlade, napunite ih nadjevom, zarolajte te pustite još sat vremena da stoje. (Nadjev je najbolje pripremiti dan prije da se marinira.)


Osvježavajuća proljetna salata


Sastojci:

  • 500 grama kuhane integralne tjestenine
  • 400 ml jogurta
  • sušeni vlasac
  • 2 češnja češnjaka
  • bijeli papar
  • sol
  • 200 grama sitno nasjeckanog svježeg špinata

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i jedite hladno. Po želji možete dodati sir.

 


Smoothie sa špinatom

Sastojci:

  • 1 šalica špinata
  • pola šalice borovnica
  • pola šalice malina
  • 1 čaša narančinog soka

Priprema:

Izblendajte sve sastojke. Voće će prikriti okus špinata, a špinat će ovaj zdravi smoothie obogatiti vlaknima i nutrijentima.

ljekovito-bilje @ 22:20 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 16, 2013

Liječnici su joj rekli da je operacija najbolja prevencija raka

 

 



Autor: Ozren Podnar
Izvor: Natural News



Angelina Jolie šokirala svijet odstranjivanjem zdravih dojki

 

 

Objava popularne glumice Angeline Jolie da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji iako nije imala rak dojki zapanjila je javnost.

Svoju je odluku obrazložila podatkom da ima BRCA1 gen, koji donosi predispoziciju za neke vrste karcinoma, pa i onaj na dojci.

Navela je da je i njena majka nosila spomenuti gen te da je 2007. preminula od karcinoma. (Doduše, nije se radilo o raku dojke nego jajnika.)

Angelinu je netko uvjerio da su kod nje najugroženije dojke te da se njih mora riješiti.

Slavna je glumica dovedena u zabludu da će joj BRCA1 gen sigurno uzrokovati bolest. A to nipošto nije točno.

"Milijuni žena nose gen BRCA1 i nikad ne dobiju rak, jer vode zdrav život uz prevenciju raka pametnom prehranom, vježbanjem i izbjegavanjem kancerogenih kemikalija", napominje portal Natural News.

Angelina je, nažalost, nasjela na nagovore onkologa, zaključivši da je umjesto vođenja zdravog života poželjnije kirurški ukloniti dojke.

Njena je odluka posljedica pogubnog utjecaja farmaceutske industrije, koja plaši žene da bi ih njihove dojke mogle usmrtiti.

Međutim, nije točno da su grudi neprijatelji žena.

Kao što ističe Natural News, veća opasnost prijeti od farmaceutske industrije.


Rak ne pogađa samo grudi


Pogrešnost odluke Angeline i njenih liječnika ogleda se i u činjenici da rak nije problem samo jednog organa, već da se razvija u većem broju tkiva.

Stoga je zamisao da je moguće spriječiti rak odstranjivanjem dojki apsurdna.

Ako su u tijelu prisutni uvjeti za nastanak raka, kao što su manjak hranjivih tvari, trovanje kemikalijama i zračenje, rak može izbiti na mnogo mjesta.

Eliminacija samo jednog od brojnih organa na kojima bi ubuduće mogao biti otkriven rak je potpuno nerazumno i neopravdano rješenje.


Sramotna uloga medija


A neopravdana je i podrška koju su Angelini pružili mnogi popularni mediji, hvaleći je zbog navodne hrabrosti.

New York Times je objavio njenu kolumnu u kojoj je izrazila nadu da će i druge žene naučiti iz njenog iskustva.

Ohrabruje i druge zdrave žene da si daju odrezati dojke, ali ne samo to. Objavila je da bi si u dogledno vrijeme mogla dati izvaditi i jajnike, jer i na njima može niknuti rak.

Njeni bi postupci i izjave mogle potaknuti i druge da se osakate nepotrebnim operacijama.

Možda će ubuduće ljudi pristati na uklanjanje i drugih organa na kojima bi mogao nastati karcinom.

Hoće li ljudi vaditi bubrege, ako nose gen koji donosi predispoziciju za rak bubrega? A što ako imaju genetski rizik za rak pluća ili debelog crijeva?

Možemo samo biti sigurni da nitko neće uvjeravati muškarce da si daju izvaditi zdrave testise ili prostatu. Nikome nije palo napamet iznijeti takvu preporuku, znajući da bi reakcija muškaraca bila burna.

No, jednako je nelogično preventivno odstranjivati zdrave dojke, kad znamo da postoje druge, zdravije metode prevencije.

Svima bi moralo biti poznato da preventivni kirurški zahvati samo pogoduju medicinskoj industriji, koja bajno zarađuje na operacijama, kemoterapijama i drugim tretmanima.

Da bi nastavila ostvarivati profite koji se mjere u milijardama, industrija se služi širenjem iracionalnog straha, osobito među ženama.

Žene su kao emocionalno osjetljiviji spol češće meta propagande nego muškarci.


Preduhitriti rak?


Da bi njena propaganda bila učinkovitija, industrija je skovala izraz "preduhitriti rak".

Dok uobičajena fraza preživjeti rak znači oboljeti i izliječiti se, preduhitriti rak bi trebalo značiti "nikad ne oboljeti od raka" odstranjivanjem zdravih organa u kojima bi se mogao s vremenom razviti rak.

Umjesto huškanja na operacije, pošteni će liječnici obavijestiti žene da mogu smanjiti rizik od raka zdravim načinom života, redovitom vježbom i korištenjem prirodnih sredstava.

Naprimjer, dobro je poznato da rizik od raka dojke možete smanjiti za 78 posto uz pomoć vitamina D. (Dovoljno vitamina D možete dobiti redovitim izlaganjem suncu).

Nažalost, na vitaminu D industrija ne može puno zaraditi, a na mastektomiji i rekonstruktivnoj kirurgiji može.

A cijenu će platiti uplašeni i slabo informirani pacijenti.

v

 

 



Autor: Ozren Podnar
Izvor: Natural News



Angelina Jolie šokirala svijet odstranjivanjem zdravih dojki

 

 

Objava popularne glumice Angeline Jolie da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji iako nije imala rak dojki zapanjila je javnost.

Svoju je odluku obrazložila podatkom da ima BRCA1 gen, koji donosi predispoziciju za neke vrste karcinoma, pa i onaj na dojci.

Navela je da je i njena majka nosila spomenuti gen te da je 2007. preminula od karcinoma. (Doduše, nije se radilo o raku dojke nego jajnika.)

Angelinu je netko uvjerio da su kod nje najugroženije dojke te da se njih mora riješiti.

Slavna je glumica dovedena u zabludu da će joj BRCA1 gen sigurno uzrokovati bolest. A to nipošto nije točno.

"Milijuni žena nose gen BRCA1 i nikad ne dobiju rak, jer vode zdrav život uz prevenciju raka pametnom prehranom, vježbanjem i izbjegavanjem kancerogenih kemikalija", napominje portal Natural News.

Angelina je, nažalost, nasjela na nagovore onkologa, zaključivši da je umjesto vođenja zdravog života poželjnije kirurški ukloniti dojke.

Njena je odluka posljedica pogubnog utjecaja farmaceutske industrije, koja plaši žene da bi ih njihove dojke mogle usmrtiti.

Međutim, nije točno da su grudi neprijatelji žena.

Kao što ističe Natural News, veća opasnost prijeti od farmaceutske industrije.


Rak ne pogađa samo grudi


Pogrešnost odluke Angeline i njenih liječnika ogleda se i u činjenici da rak nije problem samo jednog organa, već da se razvija u većem broju tkiva.

Stoga je zamisao da je moguće spriječiti rak odstranjivanjem dojki apsurdna.

Ako su u tijelu prisutni uvjeti za nastanak raka, kao što su manjak hranjivih tvari, trovanje kemikalijama i zračenje, rak može izbiti na mnogo mjesta.

Eliminacija samo jednog od brojnih organa na kojima bi ubuduće mogao biti otkriven rak je potpuno nerazumno i neopravdano rješenje.


Sramotna uloga medija


A neopravdana je i podrška koju su Angelini pružili mnogi popularni mediji, hvaleći je zbog navodne hrabrosti.

New York Times je objavio njenu kolumnu u kojoj je izrazila nadu da će i druge žene naučiti iz njenog iskustva.

Ohrabruje i druge zdrave žene da si daju odrezati dojke, ali ne samo to. Objavila je da bi si u dogledno vrijeme mogla dati izvaditi i jajnike, jer i na njima može niknuti rak.

Njeni bi postupci i izjave mogle potaknuti i druge da se osakate nepotrebnim operacijama.

Možda će ubuduće ljudi pristati na uklanjanje i drugih organa na kojima bi mogao nastati karcinom.

Hoće li ljudi vaditi bubrege, ako nose gen koji donosi predispoziciju za rak bubrega? A što ako imaju genetski rizik za rak pluća ili debelog crijeva?

Možemo samo biti sigurni da nitko neće uvjeravati muškarce da si daju izvaditi zdrave testise ili prostatu. Nikome nije palo napamet iznijeti takvu preporuku, znajući da bi reakcija muškaraca bila burna.

No, jednako je nelogično preventivno odstranjivati zdrave dojke, kad znamo da postoje druge, zdravije metode prevencije.

Svima bi moralo biti poznato da preventivni kirurški zahvati samo pogoduju medicinskoj industriji, koja bajno zarađuje na operacijama, kemoterapijama i drugim tretmanima.

Da bi nastavila ostvarivati profite koji se mjere u milijardama, industrija se služi širenjem iracionalnog straha, osobito među ženama.

Žene su kao emocionalno osjetljiviji spol češće meta propagande nego muškarci.


Preduhitriti rak?


Da bi njena propaganda bila učinkovitija, industrija je skovala izraz "preduhitriti rak".

Dok uobičajena fraza preživjeti rak znači oboljeti i izliječiti se, preduhitriti rak bi trebalo značiti "nikad ne oboljeti od raka" odstranjivanjem zdravih organa u kojima bi se mogao s vremenom razviti rak.

Umjesto huškanja na operacije, pošteni će liječnici obavijestiti žene da mogu smanjiti rizik od raka zdravim načinom života, redovitom vježbom i korištenjem prirodnih sredstava.

Naprimjer, dobro je poznato da rizik od raka dojke možete smanjiti za 78 posto uz pomoć vitamina D. (Dovoljno vitamina D možete dobiti redovitim izlaganjem suncu).

Nažalost, na vitaminu D industrija ne može puno zaraditi, a na mastektomiji i rekonstruktivnoj kirurgiji može.

A cijenu će platiti uplašeni i slabo informirani pacijenti.

ljekovito-bilje @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 15, 2013
Zdravstvene dobrobiti oraha

 

 

Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti.

Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe pogodnima i za bogove.

Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga!

Svo jezgričasto voće dobro je za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata.

Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.

Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine.

Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u trgovinama većinom su plodovi perzijskog oraha.

Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina.


Orah - riznica zdravlja


Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata.

Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.

1. Čuva zdravlje srca

Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak.

Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL kolesterol i povećava razinu dobrog kolesterola.


2. Sprječava rak dojke i prostate

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari, pa nije ni čudo da ima značajan učinak u sprječavanju raka.

Istraživanje provedeno u Marshall University School of Medicine u Zapadnoj Virginiji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu spriječiti rak dojke.

Orasi djeluju i na rak prostate, potvrđuju nove studije.


3. Štiti od dijabetesa

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalne razine inzulina u krvi.

Istraživanje provedeno u Harvardskoj Školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta tjedno imali 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.


4. Bogat izvor antioksidanata

U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi - sve ove tvari služe kao antioksidansi.

Ovi spojevi mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.


5. Poboljšava rad mozga

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak.

Gotovo dvije trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina.

Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga.

Studija na Sveučilištu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.


6. Otklanja stres

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti.

Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju razine stresa i snizuju visoki tlak uzrokovan stresom, - objavio je Journal of the American College of Nutrition.


7. Pomaže kod nesanice

Imate problema s nesanicom? Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave.

Umjesto toga, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.


8. Njeguje kožu

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu.

Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu.


9. Smanjuje upale

Omega-3 masne kiseline u orahu djeluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka crijeva, prostate i dojki.

25 grama ovoga voća vas opskrbljuje s 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.


Kupovanje, čuvanje i primjena oraha


Ako kupujete orah u rinfuzi (bez ljuske), svakako obratite pažnju na njegovu boju i miris.

Orah ima veliki postotak masnih tvari koje se brzo užegnu. Osjetite li čudan miris, nemojte ga kupiti.

Ako kupujete zapakiranu jezgru oraha, pripazite na rok trajanja i zemlju porijekla. Jezgra oraha ne bi trebala biti jako lomljena već bi trebala biti u obliku polovica i četvrtina.

Orah čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Ako ga ne planirate potrošiti u brzom roku, spremite ga u hladnjak ili zamrzivač.

Orahe možete konzumirati samostalno, dodati ih u jela od voća ili povrća, dresinge, umake, sladolede, kolače.

Ipak najviše hranjivih tvari ćete dobiti od termički neobrađenog oraha, koji ste prije toga nekoliko sati namakali u hladnoj vodi.

ljekovito-bilje @ 20:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 12, 2013
Rotkvica - ljutkasta "poslastica" za zdravu probavu i čistu kožu

 

 

Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već preko 3000 godina.

Njeno latinsko ime Raphanus sativus doslovno znači kultivirani kupus.

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok.

Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim pladnjevima za svoje bogove.

U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu.


Ljekovitost i nutritivni sastav


Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima.

Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme.

Iznimno je vrijedna kod tegoba sa žuči i jetrom.

Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.

Pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica tako što im poboljšava opskrbu kisikom. 

Ako planirate smršavjeti, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osjećaj sitosti.

Njena detoksikacijska svojstva, obilje vitamina C, folna kiselina te antocijanini potpomažu u liječenju nekolikih vrsta raka, posebice debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.


Liječi kožne tegobe


Zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, rotkvica je odličan lijek za vitiligo.

35-50 g sjemenki rotkvice sameljite s 2 jušne žlice octa ili soka đumbira u blenderu. Ovu pastu nanesite na oboljelo mjesto 2 puta dnevno.

Ova pasta, kod redovne primjene, obnavlja melanin, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju normalnu boju. Za najbolji rezultat, koristite ovu pastu tijekom najmanje šest mjeseci, uvijek svježe pripremljenu.

Zbog vitamina C i vitamina B kompleksa primjenjiva je i kod drugih kožnih smetnji.

Maska od izgnječenih plodova rotkvice djelotvorno je sredstvo za čišćenje i hidratizaciju lica te za odstranjivanje osipa.

Možete napraviti i pastu od lišća rotkvice samljevenog u blenderu s malo vode.


Sok od rotkvice za bolju probavu


Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu.

Pomaže protiv zatvora i otežane probave ugljikohidrata. U svrhu reguliranja probave, pijte sok od rotkvice prije obroka.

Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, normalizira rad žučnog mjehura i ublažava hemeroide.

Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma.

Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.

Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.

Napomena
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.


Uzgoj rotkvice


Rotkvica je jedna od rijetkih kultura koja svoje plodove daje već tridesetak dana nakon sijanja.

Podnosi umjereno toplu i vlažnu klimu, vrlo je otporna na hladnoću i temperaturu do minus šest stupnjeva Celzija.

Najbolji termini za uzgoj rotkvica su ožujak, travanj i rujan.

Rotkvica se sije na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaknute po 14 cm, na dubinu od jednog cm, s razmakom između sjemena od pet cm.


Rotkvica u kulinarstvu


Rotkvica ima specifičan ljutkast okus, koji zahvaljuje gorušičnoj kiselini.

Popularna je u pripremi različitih salata, no može se i pirjati, te dodavati mliječnim umacima i dipovima. Od lišća se također mogu spravljati ukusne juhe i prilozi.


Sirup za iskašljavanje

Sastojci:

- 900 g rotkvica
- 250 g meda
- sok od dva limuna

Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu.

Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.


Rotkvice na žaru

Sastojci:

- 200 g narezanih rotkvica
- 2 češnja češnjaka
- 1 kockica leda
- sol i papar
- 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Zagrijte roštilj. Pomiješajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite to u foliji oko 20 minuta.


Krem juha od lišća rotkvice

Sastojci:

- 3 veća svežnja lišća rotkvice
- 1 veliki sjeckani luk
- žlica maslaca
- 4 veća krumpira
- 1 ½ šalica nemasnog jogurta
- sol i papar

Priprema:

Pirjajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još dvije minute dok ne omekša.

Dodajte krumpire i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite.

ljekovito-bilje @ 19:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, svibanj 11, 2013
Biljka čudnovatog naziva liječi artritis i reumu

 

 

Vražja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) dio je porodice sezama, a potječe iz Južne Afrike.

Taj je naziv dobila zbog korijena koji podsjeća na kandžu. Upravo se taj dio osebujna izgleda primjenjuje u liječenju.

Afrička plemena već tisućama godina koriste vražju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za liječenje kožnih tegoba i kao pomoć kod poroda.

Njome liječe i visoke temperature konzumirajući njen čaj ili prah.

Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački liječnik Otto Heinrich Volk, koji se uvjerio u iznimnu ljekovitost vražje kandže dok je živio u Namibiji tijekom Drugog svjetskog rata.

Promatrao je šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere vražju kandžu.

Otada se vražja kandža proširila u Europu i postala popularna za liječenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.


Primjena vražje kandže


Danas se od svih europskih zemalja vražja kandža najviše koristi upravo u Njemačkoj.

Njemačka službeno je odobrila vražju kandžu za liječenje artritisa, bolova u križima, koljenu i kuku, te kao sastojak brojnih antireumatskih pripravaka.

Vražja kandža koristi se kao lijek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis.

Ova biljka također snižava temperaturu i ima protuupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripe, prehlade i različitih infekcija.

U nekim europskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamjena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tekućeg ekstrakta vražje kandže.

Povoljna je i za starije osobe, jer normalizira rad srca, razinu kolesterola u krvi i probavu.


Prirodna alternativa antireumatskim lijekovima


Postoji sve više dokaza da vražja kandža pomaže u brzom uklanjanju boli uzrokovanom upalnim procesima u zglobovima.

Smatra se da je po djelotvornosti vražja kandža jednaka ibuprofenu.

Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluznici želuca. Suprotno tome, vražja kandža blagotvorno djeluje na želudac.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izliječilo osteoartritis, vražja je kandža zlatno pomagalo kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove, pomaže i u izgradnji hrskavice.

Njeno je djelovanje pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin  sulfatom.


Ljekovita svojstva vražje kandže:

  • smanjuje upale
  • otklanja bolove
  • snizuje temperaturu
  • ublažava alergije
  • umiruje središnji živčani sustav
  • poboljšava probavu
  • pomaže u izgradnji hrskavice


Istraživanja vražje kandže


Jedna studija je pokazala da antiupalna tvar harpagozid koji sadrži vražja kandža, pokazuje istu učinkovitost kao i tvornički lijek Vioxx.

(Ovaj je lijek bio iznimno popularan prije nego što je povučen s tržišta zbog mnogih smrtnih slučajeva.)

U četverotjednoj studiji, jedna grupa je uzimala 480 mg vražje kandže dva puta dnevno, a druga grupa placebo. U prvoj skupini bolovi u križima i vratu te napetost u mišićima bili su značajno smanjeni.

U drugoj studiji jednakog trajanja 197 ljudi s jakom boli u donjem djelu leđa pilo je između 50 i 100 mg harpagozida dnevno, dok je druga grupa uzimala placebo. Osobe koje su uzimale harpagozid osjetile su znatno smanjenje bolova.


Način uzimanja


Za bolove i upale vražja kandža primjenjuje se u obliku kapsula. Dnevna doza bi trebala iznositi barem 50 mg harpagozida.

Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, iscrpina (ekstrakt) ili tinktura vražje kandže.

Priprema čaja

Pustite žličicu suhog korijena da ključa 20 minuta u četiri dcl vode. Potom pustite da se ohladi i procijedite.

Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Dodatno, možete koristiti gel s vražjom kandžom za vanjsku primjenu.

Preparati vražje kandže dostupni su u drogerijama i ljekarnama.

Vražju kandžu ne smiju konzumirati trudnice, dojilje i osobe s čirom na želucu.

ljekovito-bilje @ 14:32 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 10, 2013
5 proljetnih super-namirnica obaveznih na vašem tanjuru

 

 

Nakon uspavane zime, proljeće nam je donijelo bogatstvo voća i povrća koje s razlogom možemo nazvati superhranom.

Sezonske namirnice prepune vitamina i minerala pomoći će vam da dobijete više energije, budete zdraviji i bolje se osjećate u vlastitom tijelu.

Koja proljetna hrana donosi najviše dobrobiti za zdravlje?

1. Špinat


Ovo lisnato povrće odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E,  magnezija, mangana, kalcija i kalija.

Bogato je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima.

Kako bi sačuvali sve te sastojke, najbolje ga je pripremati na pari i to što kraće moguće.

Možete od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i  voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke.

Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zubi, a magnezij jača naše mišiće.

I sve to dobijete u nekoliko listova špinata!

Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma.


2. Mladi luk


Ova proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža vašem organizmu brojne nutrijente.

Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne.

Naime, mladi luk snizuje razinu šećera u krvi, regulira kolesterol i krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka raka, te ublažava kronične upale u tijelu.

Ako prije početka ljeta želite izgubiti koji kilogram viška, trebate što češće konzumirati mladi luk.

Mladi luk sadrži kemijski spoj zvan alicin (koji mu i daje onaj karakterističan miris i okus), a alicin stimulira osjećaj sitosti.

Alicin je dobar i za smanjenje visokog krvnog tlaka i jačanje imuniteta.

 

3. Šparoge


Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak vašem jelovniku.

Šparoge su bogate mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima.

Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću.

Osim folne kiseline, tu su i vitamini A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Kao što vidite, pravo super-povrće!

Od davnina su se šparogama pridavala brojna ljekovita svojstva, a danas se najviše koriste kod otežanog mokrenja i za čišćenje organizma.

Također, često konzumiranje šparoga preporučuje se slabokrvnim osobama i osobama koje se oporavljaju od operacije.

Zbog velikih količina inulina, šparoge pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba.

Inulin je inače prebiotik koji dobre bakterije koriste kao hranu.

Mnogi stručnjaci smatraju da se šparoga nalazi na prvom mjestu po kvaliteti među povrćem, stoga iskoristite svaku priliku da je pripremite!


4. Artičoke


Artičoke su veoma cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava.

Od davnina koriste se za poticanje apetita, liječenje loše probave, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti.

Artičoka sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka.

Brojna istraživanja su potvrdila da artičoka na prirodan način smanjuje razinu povišenog kolesterola u krvi.

Naime, artičoka podiže razinu "dobrog" HDL kolesterola i smanjuje razinu "lošeg" LDL kolesterola, te tako predstavlja odličnu pomoć za sve koji se bore s ovim modernim neprijateljem!

Artičoka je veoma popularna i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom, jer je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama!


5. Jagode


Jagode su svakako zaslužile da budu šećer na kraju ove liste!

Mnogima su omiljeno voće i jedva čekaju da španjolske i talijanske jagode na policama trgovačkih centara zamijene prave domaće jagode!

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva.

Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca.

Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik, jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

Može li bolje?

ljekovito-bilje @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 23, 2013

Lijek nadohvat rukeDobar razlog da gljive stavite 30 minuta na sunce

Dobar razlog da gljive stavite 30 minuta na sunce

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.

Gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani, pokazala je nova studija. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela.

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane.

Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija.

Tijekom studije, 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu.

Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije grupe.

'Rezultati pružaju dokaze da je konzumiranje gljiva koje su izložene ultraljubičastom svjetlu, a sadrže vitamin D2, dobar izvor vitamina D te može poboljšati status vitamina D u zdravih odraslih osoba. Osim toga pronašli smo da je konzumiranje gljiva koje sadrže vitamin D2 jednako učinkovito u podizanju i održavanju zdrave razine vitamina D kao i konzumiranje dodataka koji sadrže vitamin D2 ili D3', rekao je voditelj istraživanja dr. Michael Holick.

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama.

No, dr. Holick ističe da gljive nastavljaju proizvodnju hranjive tvari, čak i nakon što se uberu, ali samo ako su smještene na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Slično kao i naša koža, gljive mogu transformirati UV zrake u vitamin D.

Potrošačima preporučuju da gljive - bilo koje sorte - izvade iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostave na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15:00h, najviše do 60 minuta.

Kuhanje ne utječe na razinu vitamina, rekao je dr. Holick: 'Mnogi stručnjaci vjeruju da kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D.'

ljekovito-bilje @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 28, 2013
 

čišćenje
Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije?

Vrijeme je za čišćenje tijela!

Jeste li znali da čišćenje organizma može pomoči vratiti energiju i poboljšati zdravlje?

Samo trebate posvetiti malo vremena i truda da biste dobili odlične rezultate.

 

Zašto trebamo čistiti organizam?

Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On mora također eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane.

Dodajte još i stres, prebrzi ritam života i manjak vježbe. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam i spriječiti njegov pravilan rad.

Nepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti.

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome da im je čišćenje pomoglo vratiti energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

 

Treba li mi čišćenje?

Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju vjerojatno vašem organizmu treba čišćenje.    

Drugi simptomi viška toksina u organizmu:

glavobolja alergija problemi sa kožom zadah i neugodan miris tijela rast Candide depresije mlitavost, slabo pamćenje nadutost trbuha i plinovi loša probava debljanje ili prekomjerno mršavljenje zatvor prerano starenje  

Kada napraviti čišćenje?

Iako čišćenje organizma možete napraviti kad god to trebate, najbolje vrijeme za to je proljeće i ljeto. Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.

 

Načini čišćenja tijela

Postoji više načina detoksikacije tijela. Iako skoro svaki wellness centar može vam ponuditi tretman detoksikacije, nemojte se žuriti: priroda nam nudi jednostavne i besplatne načine čišćenja organizma.

Ovaj vodič će Vam pomoći da odaberete način čišćenja organizma koji Vam najviše odgovara

 

Prirodni načini čišćenja bubrega

 

 

čišćenje bubregaBubrezi su parni organ mokraćnog sustava.

Zaduženi za to, da iz našeg tijela eliminiraju toksine.

Svaki dan kroz naše bubrege prolazi oko 200 L krvi, da bi se pročistila od otrova i toksina.

Bubrezi također proizvode važne hormone: erythropoietin (koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica), renin (koji regulira krvni tlak) i calcitriol (aktivna forma vitamina D).

 

Što je čišćenje bubrega?

 

U našem tijelu već postoji prirodan mehanizam čišćenja bubrega. Ako konzumirate dovoljno tekućine u obliku vode, čaja itd, bubrezi se čiste sami.

Često pod čišćenjem bubrega podrazumijevaju se neki alternativni proizvodi, koji pomažu detoksikaciji bubrega, poboljšavaju njihovu funkciju i sprečavaju stvaranje kamenca u bubrezima.

 

Dobrobiti čišćenja bubrega

Prema liječnicima alternativne medicine, osim što poboljšava njihov rad i sprečava stvaranje kamenca, čišćenje bubrega može također pomoći eliminirati toksine iz organizma, poboljšati imunitet, normalizirati krvni tlak i poboljšati funkciju mokraćnog mjehura.

Ako planirate čišćenje bubrega, preporučujemo da se savjetujete sa Vašim alternativnim liječnikom.

Postoji više vrsta čišćenja bubrega. Recepti uključuju ljekovito bilje, vitamine i određene vrste hrane:

1. Biljke za čišćenje bubrega

Smatra se, da sljedeće biljke poboljšavaju funkciju bubrega i pomažu njihovom čišćenju:

đumbir maslačak korijen bijelog sljeza smreka kopriva peršin klinčić zlatnica (Solidago virgaurea)
2. Namirnice, koje pomažu u čišćenju bubrega

 

lubenica sok limuna sok brusnice sjemenke buče  

3. Vitamini za čišćenje bubrega

Neki alternativni liječnici preporučuju, da se kod čišćenja bubrega koriste sljedeći vitamini i minerali:

 

vitamin B2 vitamin B6 magnezij  

Pobrinite se za Vaše bubrege!
Evo i nekih znanstveno dokazanih metoda da se pobrinite za Vaše bubrege i smanjite rizik od bolesti bubrega:

 

izbjegavajte cigarete i pretjerano konzumiranje alkohola i kofeina održavajte krvni tlak i šećer na normalnoj razini redovito provjeravajte kolesterol pijte puno vode (bar 8 čaša dnevno) održavajte zdravu tjelesnu težinu  

brusnicaBubrežni kamenci

Bubrežni kamenac je tvrda tvar, koja nastaje od kristala, koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena. Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu.

 

Prevencija bubrežnih kamenaca

Možete smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca tako da pijete puno vode i smanjite unos soli. Ljudi, koji su već imali probleme sa bubrežnim kamencima, trebali bi izbjegavati hranu, koja sadrži puno oksalata, poput čokolade, okre, sezama itd.

 

Recepti za čišćenje bubrega  

Čaj od sjemenki lubenice za bubrežne kamence

Edgar Cayce posebno preporučuje čaj od sjemenke lubenice ljudima, koje imaju bubrežne kamence.  Također pomaže kod stimulacije funkcije bubrega:

Da bi pripremili čaj, potrebna Vam je jušna žlica sjemenki lubenice, koje ste prethodno samljeli ili isjeckali. Prelijte sjemenke sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.

Čaj pijte tri puta tjednom, a možete ga piti i više puta na dan.


Pročitaj kompletan post
ljekovito-bilje @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 26, 2013
Tratinčica - malen cvijet veličanstvene ljekovitosti

 

 

Mnogi su od vas sigurno barem jednom ubrali ovaj cvijet i kidali mu laticu po laticu brojeći "voli me, ne voli me..."

Odmah pogađate da je riječ o tratinčici, lat. Bellis Perennis L, poznatoj i kao krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka i krsnica.

Ovaj maleni ljupki cvijet raste posvuda i baš mu ovih dana počinje sezona.

No koliko god bio malen – njegova je ljekovitost veličanstvena.

Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

U nordijskoj je mitologiji posvećena Ostari, božici proljeća, a po kršćanskoj predaji, njeni su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat.


Ljekovitost soka tratinčice


Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti.

Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode.

Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa.

Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene.

U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.


Za zdrave bronhe i želudac


Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinira se s orahovim lišćem.

I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.

Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.


Uljepšava i čisti kožu


Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.

Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici.

Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice.


Pripravci od tratinčice


Čaj od tratinčice
Jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice
Dvije do tri šake usitnjene biljke močite u litri rakije tri tjedna. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i koristite.

Tonik za njegu zrele i umorne kože
Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove
Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procijedite kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.


Tratinčica kao hrana


Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća.

Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca.

Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara.

Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.

Ukiseljeni pupoljci tratinčice

Zagrijte na vatri ocat i sol. Stavite pupoljke u široku steriliziranu staklenku i prelijte ih toplom mješavinom octa i soli. Pokrijte, ostavite da stoji tjedan dana. Svaki dan promiješajte.

Ponovno premjestite u čistu staklenku, prelijte mješavinom octa, dobro začepite i pustite da dozrijeva još dva tjedna u hladnjaku. Tada je hrana spremna za jelo.

ljekovito-bilje @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 24, 2013
 



Autor: Ozren Podnar


Aromaterapija kao analgetik

 

 

Glavobolja vas može obuzeti kad najmanje očekujete i pretvoriti najlakše zadatke u mučne napore.

Eterična ulja pomoći će vam ukloniti glavobolju i smanjiti potrebu za analgeticima. 

U nastavku vam predstavljamo niz najčuvenijih ulja koja se širom svijeta koriste protiv glavobolje.

Neka od ovih ulja pomoći će vam zadržati pažnju i koncentraciju, ako planirate i dalje ostati budni, dok će vas druga – uz uklanjanje glavobolje – i uspavati.


1. Ulje eukaliptusa (lat. Eucalyptus radiata ili Eucalyptus globulus)


Ulje eukaliptusa sadrži značajne količine oksida 1,8-cineola. Ovaj spoj djeluje protuupalno i potiče čišćenje nazalne sluznice. Zahvaljujući ovom spoju, eukaliptusovo ulje najjače djeluje protiv glavobolja izazvanih upalom sinusa.


2. Lavanda (lat. Lavandula)


Lavanda posjeduje visok udio linalil acetata te stoga ima protuupalne i smirujuće učinke. Lavandino je ulje najbolje koristiti u slučaju večernjih ili noćnih glavobolja, jer objedinjuje analgetska i uspavljujuća svojstva.


3. Rimska kamilica (lat. Chamaemelum nobile)


Rimska kamilica puna je estera te osigurava protuupalne i sedativne učinke. Najviše se preporučuje vrlo osjetljivim ljudima koji imaju "kratak fitilj".

Pomoći će vam da prihvatite ograničenja i napustite prevelika očekivanja. Ima umirujuće djelovanje, pa je, slično lavandinom ulju, najkorisnije protiv glavobolje u večernjim i noćnim satima. 
 

4. Ulje grejpa (lat. Citrus paradisi)

Ulje grejpa uživa ugled diuretika i sredstva za čišćenje. Pokazalo se djelotvornim kod glavobolja izazvanih frustracijom, razdraženošću i osjećajem krivnje. Uklanja bolove tako što razbistruje um i smanjuje potrebu za brzim zadovoljenjem emocija.


5. Sandalovina (lat. Santalum album)

Sandalovina smiruje i opušta središnji živčani sustav pa je optimalna kod glavobolja izazvanih duševnom napetošću, uzrujanošću i iscrpljenošću. Daje unutrašnju snagu, koja razbistruje um i donosi spokoj. Upotrebljavajte je umjereno, jer je sandalovina na spisku ugroženih biljaka.


6. Paprena metvica ili pepermint (lat. Mentha piperita)

Paprena metvica bogata je mentolom. Mentol je poznat po tome da opušta mišiće i stoga ublažava glavobolje povezane s napetošću.

Osobito je koristan kod glavobolje povezane s probavnim i jetrenim tegobama. Iako djeluje opuštajuće na tjelesnom planu, stimulira psihu pa ovo ulje nemojte koristiti prije spavanja.


7. Zelena metvica (lat. Mentha spicata)

Zelena metvica sadrži još više mentola od svoje paprene rođakinje te je još učinkovitija kod glavobolje. Neki poznavatelji aromaterapije miješaju zelenu i paprenu metvicu, čime postižu još snažniji terapijski učinak.
 
Protiv glavobolje također djeluju matičnjak, jasmin i ružmarin. Ako vam više gode njihovi mirisi, možete se poslužiti i njima.


Kako primjenjivati ulja


Najpopularnija tehnika primjene ulja protiv glavobolje je masiranje sljepoočica, čela i eventualno poleđine vrata s nekim od spomenutih ulja ili s uljnom smjesom.

Uz to, možete mirisati komadić vate na koje ste nakapali ulje ili smjesu, raspršiti odabrana ulja iz raspršivača po prostoriji u kojoj se nalazite ili nanijeti par kapljica ulja na jastuk.

Također preporučujemo i mirisnu kupku, ali vodite računa da nakon kupanja u toploj vodi možete biti jako pospani, pa biste tople kupke trebali izbjegavati želite li još dugo ostati budni.


Mješavina ulja protiv jake glavobolje

Napunite dvije trećine bočice s uljem od slatkog badema i dodajte:

  • šest kapljica lavandinog ulja (protiv glavobolje)
  • dvanaest kapljica metvičinog ulja (protiv glavobolje)
  • šest kapljica ulja muškatne kadulje (protiv tjeskobe)
  • šest kapljica ulja kamilice (protiv nesanice)

Začepite grlić bočice (možete i s prstom) i protresite. Zatvorite bočicu.

Koristite ovu smjesu tako da nakapate par kapi na prste i masirajte sljepoočice i druga bolna mjesta glave kao što su čelo, područje između obrva i obje strane nosa. Masirajte lagano.

Usput, nanesite par kapi na poleđinu ruke tako da tijekom masaže udišete ovu blagotvornu smjesu.


Najčešći uzroci glavobolje


Glavobolja može biti akutna posljedica neke blaže smetnje, ali i simptom ozbiljnijeg poremećaja.

Aromaterapija vam može poslužiti kod rjeđih, blažih glavobolja, ali neće izliječiti uzroke koji se nalaze u temelju čestih, kroničnih ili težih glavobolja. Trpite li od ovakvih smetnji, obratite se liječniku.

Česti uzroci glavobolje:

  • stres
  • umor
  • nedostatak sna
  • zlouporaba alkohola
  • neki lijekovi
  • glad
  • alergija
  • ozljede glave
  • zubne bolesti
  • neurološke bolesti
 

ljekovito-bilje @ 22:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Goji bobice - visokoenergetska superhrana s Himalaja

 

 

Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu.

Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.

Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.

Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.

U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras.

Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.

Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.

Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.


Bogatstvo nutrijenata

 

Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama.

Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu.

Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Goji bobice sadrže...

  • 19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
  • 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
  • više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)
  • više C vitamina od naranče
  • kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju
  • vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama) 
  • ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku a ublažava i ženske tegobe
  • solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
  • fizalin,  aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
  • betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
  • kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
  • beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate.
  • esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava.
 

Djelovanje na zdravlje


Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista široki spektar djelovanja. Goji bobice...

 

  • jačaju imunološki sustav
  • usporavaju proces starenja organizma
  • sprečavaju nastanak leukemije i raka
  • štite od bolesti srca i krvnih žila
  • reguliraju rad mokraćnog sustava
  • daju snagu i energiju
  • djeluju antibakterijski i antiupalno
  • poboljšavaju plodnost kod žena
  • štite vid i doprinose ljepšem tenu
  • poboljšavaju cirkulaciju
  • štite od dijabetesa
  • poboljšavaju kvalitetu spermija

Primjena


Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.

Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.

Nažalost kod nas nećete pronaći svježe goji bobice jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoje sušene bobice ili sok od goji bobica. Dostupne su i u obliku nezaslađene pulpe.

ljekovito-bilje @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 22, 2013

Bljeskaju sinapse

 Deset čudesnih stvari koje biste trebali znati o snovima

Deset čudesnih stvari koje biste trebali znati o snovima

Dok smo budni, naših pet osjetila neprestano prenose informacije i slike u mozak. No kad spavamo mozak bez ikakvog vanjskog osjetilnog utjecaja stvara slike u sebi. Stoga je ono što u snovima vidimo i ono što u njima doživljavamo ponekad poput halucinacija pri kojima možemo kršiti i prirodne zakone. Što je smisao tih snova?

Naš je mozak zapanjujuće kompleksan dio tijela s milijardama elemenata koji svake sekunde proizvode oko sto do dvjesto ili tristo signala. U jednom jedinom ljudskom mozgu postoji više elemenata nego što ima ljudi na Zemlji. Neki istraživači procjenjuju da on sadrži između 20 i više od 50 milijardi elemenata. Što to radi mozak dok spavamo?



1. Ni jedan znanstvenik nije sasvim siguran zašto sanjamo, ali imaju vrlo zanimljive ideje


'To je dio medicine spavanja o kome najmanje znamo', kaže dr. Charles Bae, specijalist za san na Cleveland Clinic i dodaje: 'Ja mislim da snovi pomažu ljudima procesuirati različite senzorne informacije koje dolaze tijekom dana'. Neki ljudi govore da su tijekom sna došli i do neke originalne ideje. To što nam rješenje nekad dođe u snu može ukazivati na to da se spavanje ne sastoji samo od 'pasivnog' sanjanja. Jedan dio sastoji se od razmišljanja.

U svojoj knjizi o Lyndonu Johnsonu, Doris Kearns Goodwin piše da je Johnson sanjao da ima moždani udar i da je paraliziran. Par mjeseci kasnije zbog toga je odlučio ne natjecati se za mjesto predsjednika SAD-a. 'Svoju je odluku donio u snu', kaže Myron Glucksman, autorica knjige Dreaming: An Opportunity for Change, psihijatrica iz New York Cityja. 'Snovi su poput internih dnevnika. To su noćni komentari vašeg života', dodala je.



2. Sanjate cijele noći, a ne samo tijekom REM faze sna


Zaboravite što ste čuli da se snovi javljaju samo tijekom REM faze spavanja. No, snovi tijekom REM faze su češći u drugoj polovici noći i imaju tendenciju biti upečatljiviji i nerealniji. 'Ako sanjate da ste skočio iz zrakoplova, a vidjeli ste rakete oko vas, to je gotovo sigurno san iz REM faze spavanja', kaže Jerry Siegel, profesor psihijatrije i ravnatelj Centra za istraživanje spavanja na UCLA. Snovi tijekom prvih tri (od četiri) faza spavanja mogu se činiti uobičajenijima.



3. Sna se sjećate ako se probudite usred njega


'Da li ćete zapamtiti san prvenstveno ovisi o tome hićete li se probuditi dok sanjate', kaže Mark Mahowald, profesor neurologije na University of Minnesota Medical School i gostujući profesor psihijatrije i bihevioralnih medicine na Sveučilištu Stanford. 'Ako se ne probudite tijekom sna, sjećanje je otišlo. Mi brišemo sjećanje dok spavamo', zaključio je.



4. Začinjena hrana može potaknuti da se sjećate snova i imate noćne more.


'Začinjen obrok povećava mogućnost da ćete se probuditi u snu', kaže Mahowald. 'Kako bi se prisjetili sna, morate biti budni, barem nekoliko minuta. Naime, mozak nije u stanju prebaciti ih iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje dok spavamo, kaže psihologinja Lisa Medalie, bihevioralni stručnjak za san na Sveučilištu u Chicagu.



5. Vi možete promijeniti ružne snove


Mnogi terapeuti vjeruju da je moguće 'montirati' noćnu moru. 'Ljudi koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, na primjer, može naučiti prepoznati kad sanjau i reći, 'To je samo san, kaže znanstvenica Ursula Voss, profesorica psihologije na Sveučilištu u Frankfurtu. Jedan od njezinih pacijenata je došao s idejom da spava s narukvicoma. Ako narukvica nije u snu, zna da je u pitanju san. Moraju shvatiti da se odvija nešto bizarno, a zatim pokušati promijeniti odvijanje radnje.



Foto: AFP


Shelby Harris, direktor odjela za behavioralnu medicinu sna na Montefiore Medical Center u New York Cityju sa svojim pacijentima koristi posebnu tehniku. Dok su budni trebaju jasno zamisliti novi scenarij ako san krene po zlu. 'Jedan pacijent je stalno sanjao da je opkoljen morskim psima. Naučio je da tijekom sna promijeni sve morske pse u delfine. Napisali smo novi scenarij,' objasnila je.



6. Dok spavate i sanjate mozak naporno radi


'REM faza sna nije vrijeme kad se mozak odmara' kaže dr. Mahowald i nastavlja: 'Tijekom snova mozak prima jaku stimulaciju i to stvara san. A zati je na mozgu da napravi neki smisao iz prezentiranog. Dok smo budni pred nama su slike vanjskog svijeta. Kad spavamo, pred nama su snovi. Mozak pokušava uvesti neki smisao o svim primljenim signalima. Na osnovu svih tih audiovizulnih stimulanasa mozak stvara snove.' Dakle, pogrešno je misliti da se u mozgu za vrijeme spavanja odvija niski stupanj aktivnosti. Utvrđeno je da je mozak u snovima aktivniji nego u nekim stanjima budnosti, osim nekih neurona moždanog debla koji su u vezi s pažljivošću i pamćenjem. Izgleda da ovi tokom REM-spavanja miruju. Ali općenito živčane stanice mozga održavaju stalnu međustaničnu komunikaciju.



7. Teško je odvojiti funkciju spavanja od funkcije snova.


'Funkcija spavanja je pojednostaviti stvari, tako da je mozak spreman i sposobna učiti ujutro. Mislim da je sanjanje nešto što mozgu pomaže regenerirati se i opet uspostaviti ravnotežu', kaže Mahowald. A



8. Snovi mogu pomoći ljudima obraditi i konsolidirati uspomene.


U jednoj studiji na Harvardu, volonetri su imali zadatak izvesti navigaciju kroz 3D labirint. Nakon toga su mogli odspavati 90 minuta ili ostati budni u tišini. Oni koji su odspavali i sanjali o svom iskustvu postali su vještiji u navigaciji kroz labirint.



9. Snovi ne predviđaju budućnost


'Svi bi željeli imati proročanske snove. Kad se jednom stvari poklope odmah se dolazi do brzopletog zaključka, ali se zaboravlja na 500 snova koji se nisu nikad ostvarili. Poklapanje je tek statistički fenomen', kaže dr. Mahowald. Budući da snovi nastaju u našem mozgu, nije razumno misliti da sadrže posebne poruke za nas. Trebali bismo ih smatrati normalnom funkcijom mozga koja ga pomaže održavati zdravim.



10. Ljudi se ne mogu složiti oko toga koji je smisao snova


'Freud je snove zvao 'čuvarima sna' i smatrao da je njihova svrha cenzura temeljnih impulsa poput agresije i seksa' kaže dr. Glucksman. Neki inzistriaju da je Freud bio u pravu, dok drugi misle da snovi nemaju nikakvo značenje. 'Uzmite ih kao poklon i činite s njima što god želite', kaže Voss.

ljekovito-bilje @ 23:08 |Komentiraj | Komentari: 0

Ugljikohidrati koji skidaju kilograme

Ugljikohidrati koji skidaju kilograme

Od kruha i tjestenine se možda debljate, ali određena količina ugljikohidrata je svakodnevno potrebna da bi mozak i ostatak tijela normalno funkcionirali.

Dakako svi ugljikohidrati nisu jednako dobri ili loši za vas. Kolači, krafne, slatkiši pa i kruh od rafiniranog bijelog brašna ne nude potrebne hranjive tvari. Jedete li ih često imat ćete veći rizik od razvoja bolesti kao što su one povezane sa cirkulacijom te dijabetes.

No, na raspolaganju vam je i dosta ugljikohidrata koji su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, a nude i potrebna vlakna, što pomaže održati duži osjećaj sitosti. Ovdje su neki favoriti:



Quinoa


The Food and Agricultural Organization Ujedinjenih naroda imenovala je 2013. 'Međunarodnom godinom Quinoe', pozivajući se na činjenicu da je njeno zrno ispunjeno vlaknima, proteinima, antioksidansima i za srce zdravim mastima. Kuhajte je kao prilog ili ubacite u smjesu za mesne okruglice.



Ječam


Nije samo za pivo! Ječam sadrži topiva vlakna koja pomažu održati zdrave vrijednosti kolesterola u krvi zdrav. Osim toga, ječam je odličan za održavanje osjećaja sitosti. Odlična je za doručak, kao kaša obogaćena suhim voće.



Cjelovito zrno pšenice


Cijelo, neprerađeno zrno pšenice je moćan izvor željeza, vitamina B, magnezija, cinka, i vlakana. Odlično je u kombinaciji s čilijem od crnog graha.



Bulgur pšenica


Bulgur je prerađena, djelomično kuhana pšenica koja zbog toga ne zahtjeva dugo kuhanje. Uz ugljikohidrate nudi priličnu količinu proteina i vlakana te tako olakšava probavu. Iskušajte neki recept s đumbirom i narančom.

ljekovito-bilje @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Brojač posjeta
43054
Index.hr
Nema zapisa.